KINDERBOERDERIJ KOKIEZIER LAAT MENSEN WEER LACHEN

Voor sommige mensen is een grote glimlach op het gezicht en een gelukzalig gevoel van binnen heel vanzelfsprekend. Dit geldt helaas niet voor iedereen. Nog altijd hebben teveel mensen – van jong tot oud – dagelijks te kampen met confronterende thema’s als eenzaamheid en (emotionele) verwaarlozing waardoor geluk niet vanzelfsprekend is. Soms komt er echter hulp uit onverwachte hoek en is het geen mens, maar een dier waardoor mondhoeken weer opkrullen en persoonlijke omstandigheden verzacht worden. De Doetinchemse kinderboerderij Kokiezier kan hierover meepraten. Bij hen komen dieren en mensen samen en wordt er geknuffeld, gevoed en gezorgd. Er wordt weer gelachen.

KOKIEZIER BRENGT MENS EN DIER SAMEN

Vrijwel iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens een bezoek gebracht aan een kinderboerderij of soortgelijke opvang. Het effect van een dartelend dier behoeft dan ook geen uitleg. Wat dacht u van de term ‘gezelschapsdier’? Het is wetenschappelijk aangetoond dat dieren een positieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid van de mens. Dieren spelen geen rol en piekeren niet over zichzelf, een ander of de dagelijkse dingen, maar leven gewoon in het hier en nu. Ze hoeven niet continu sneller te lopen of hoger te vliegen. Ze zijn er en dat is voldoende. 

Dit brengt een natuurlijke ontspanning en rust met zich mee, dat de dieren vervolgens overbrengen op de mens. Bij een kinderboerderij als Kokiezier wordt deze prachtige cirkel rondgemaakt door de aandacht en het voedsel dat het aanwezige dierenrijk er van de mens ontvangt. Dit zijn zowel bezoekers als medewerkers. Tot deze laatste categorie behoort onder andere een viertal dat volgens de officiële termen een afstand tot de arbeidsmarkt heeft, maar bij Kokiezier juist midden in de maatschappij staat. 

VOOR HET EERST SINDS LANGE TIJD WEER LACHEN

Kortom: in alle lagen van Kokiezier, maar ook ver daarbuiten, wordt er gezorgd. Op het moment dat bleek dat bezoekers niet naar de kinderboerderij konden komen, brachten de dieren een bezoek aan de bezoekers. Hierbij is één prachtig voorbeeld dat zonder twijfel in menig gedachte is vastgepind. De betreffende, oudere dame was al geruime tijd aan het dementeren en haar omgeving kon zich niet herinneren wanneer ze voor het laatst gelachen had. Zodra ze echter een lammetje in haar armen kreeg, verscheen er een gelukzalige uitdrukking op haar gezicht die meer zei dan woorden ooit zouden kunnen doen. Enkele maanden na haar contactmoment met het lammetje overleed de dame. Haar grote glimlach, gevangen op een foto, schitterde tijdens de uitvaart. 

Omdat de Harrie Arendsen Foundation kinderboerderij Kokiezier met al haar medewerkers, inwoners en bezoekers een warm hart toedraagt, heeft zij een grasmaaier gedoneerd. Levert u ook graag een bijdrage? Dit kan in de vorm van een actie, bijvoorbeeld het verven van een muur tijdens het opknappen van het gebouw, of een donatie. Zo zorgen we samen dat er gezorgd, geknuffeld en gevoed kan blijven worden.